top of page
  • תמונת הסופר/תYoav Armoni

ירושלים של גגות וחצרות – תמונות מסיור של חורף בעיר העתיקה בירושלים

ביום חורף סגרירי, התכנסה חבורת אנשי היי-טק ובני/בנות זוגן בשער יפו של העיר העתיקה בירושלים לסיור של חורף על גגות וחצרות בעיר העתיקה בירושלים, בהדרכת ארז גולדשטיין, איש היי-טק בשגרה ומדריך טיולים ברחבי הארץ בשביל הנשמה. אני אמנם לא איש היי-טק, אבל ארז הזמין אותי, אז לקחתי את המצלמה ובאתי.

הצילום בסיור זה יתמקד בצילום נוף עירוני. לצילום נוף רצוי להביא עדשה רחבה והתלבטתי בין שתי עדשות – Tokina 11-16 ו- Sigma 17-35. בסופו של דבר בחרתי בסיגמה המאפשרת צילום נוף מצד אחד ותהיה טובה גם לצילום רחוב, אם יהיה משהו מעניין.

את הסיור פתחנו ליד שער יפו, שנקרא כך משום שממנו יצאה הדרך ליפו. השער, שכיום אינו שער אלא פירצה גדולה בחומה, נפרץ לכבודו של הקייזר הגרמני וילהלם השני שביקר בירושלים בשנת 1898 עם רעייתו אוגוסטה ויקטוריה, על מנת שהוד מעלתו הקייזר יוכל להיכנס לעיר במרכבתו ולא ייאלץ לכתת את רגליו.

העיר העתיקה של ירושלים היא בעצם "רק" בת 500 שנה ונבנתה על ידי הסולטן סולימן "המפואר", שהיה שליט האימפריה התורכית בשנים 1520-1566, והוא אשר בנה את חומותיה והקצה ליהודים את רחבת התפילה בכותל המערבי.

את התצפית הראשונה ערכנו מגג מגדל פצאל במתחם מגדל דוד. המגדל ממוקם בסמוך לתפר שבין הרובע הארמני לרובע הנוצרי ובשל מיקומו הטופוגרפי הגבוה בחלקה הדרום מערבי של העיר העתיקה, ניתן לצפות ממנו ממש לארבע רוחות השמיים. בתצפית לכיוון דרום ומערב, נוכל לראות את איזור מתחם ממילא, מלון המלך דוד, מגדל YMCA והלאה לכיוון דרום ירושלים. בתצפית לכיוון מזרח וצפון נראה את גגות המבנים ברובע הארמני וברובע היהודי, את כיפת בית הכנסת החורבה, את מתחם הר הבית עם מסגד אל-אקצא וכיפת הסלע ומעבר להם את הר הזיתים והר הצופים, ובתצפית לכיוון מערב נוכל לראות את כיפת כנסיית הקבר וכנסיות אחרות ברובע הנוצרי ומעבר להם את מבנה הנוטר דאם שמחוץ לעיר העתיקה.



ירדנו ממגדל פצאל והתקדמנו בתוך הרובע הארמני ברחוב מרק הקדוש. נכנסנו לתוך בית ההארחה של ההוספיס הלותראני (Lutheran Hospice) ושם מצאנו חצר נחמדה ומוצלת שגם ממנה ניתן לצפות על גגות הרובע הארמני והרובע היהודי.



יורדים מהגג ופונים שמאלה בשוק וכבר מגיעים לרחוב מוריסטאן. מתקדמים ברחוב ונכנסים למרכז הלותראני הגרמני. המבנה הוקם על ידי הכנסיה הלותראנית הגרמנית ונחנך על ידי הקיסר וילהלם השני (כן, ההוא משער יפו) במהלך ביקורו בירושלים. המתחם כולל את כנסיית הגואל, אכסניה לצליינים ומגדל פעמונים (אליו ניתן לעלות בתשלום) ממנו יש תצפית מרהיבה על נופיה של ירושלים. המבנה בנוי סביב חצר מרשימה ובאחד מהחדרים הסמוכים לה בית קפה (לא כשר !).



משם נמשיך בתוך הרובע הנוצרי דרך השווקים הססגוניים ברחוב הצבעים ורחוב בית הבד עד לשוק הבשמים ושם נעלה במדרגות המובילות לגג מתחם כנסיית הקבר. נתיב זה הינו חלק מה-ויאה דולורוזה, דרך הייסורים בה על פי האמונה הנוצרית צעד ישו, שתחילתה באיזור שער האריות ברובע המוסלמי והיא מסתיימת בכנסיית הקבר שברובע הנוצרי. נמשיך בדרכנו אל מתחמי הכנסיות הקופטית (מצרית) והאתיופית ונצפה (מבחוץ כמובן) במגורים הצנועים של הנזירים האתיופיים.



משם נרד לרחבת הכניסה לכנסיית הקבר. נעיף מבט אל מעל לשער הכניסה ונראה מרפסת ועליה סולם עץ. תשאלו מה כל כך מעניין בסולם עץ פשוט ? אז זהו, שבמתחם כנסיית הקבר שום דבר אינו פשוט. המתחם מקודש לכל העדות הנוצריות –הקתולית והיוונית-מארונית, הפרוטסטנטית והפרבוסלבית, הקופטית והאתיופית ועוד ועוד, לפחות 10 עדות (!), ומשום כך לא ניתן להזיז במתחם שום דבר ללא הסכמה של כל העדות, שכמובן לא ניתן לקבל. זה המצב. סטטוס קוו. וכך, ניצב לו על מרפסת מבואת הכניסה למתחם סולם שהוצב בשנת 1850 ואין איש המסוגל להזיזו ממקומו. סולם הסטטוס קוו.



יוצאים מרחבת הכניסה לכנסיית הקבר אל מעלות אלחנק'ה ויורדים דרך הויאה דולורוזה אל רחוב הגיא המוליך משער שכם אל הר הבית ונמצא בתפר שבין הרובע הנוצרי לרובע המוסלמי. נעלה ברחוב הגיא כ- 300 מ' ומימיננו נראה את ההוספיס האוסטרי (Ostrian Hospice). בוודאי תשאלו - מה מחפשים האוסטרים בעיר העתיקה ? מתברר שבאמצע המאה ה-19 החליטה הקיסרות האוסטרו-הונגרית, שבאותם זמנים היתה מעצמה אירופאית, לפעול ליצירת נוכחות מרשימה בירושלים העותמאנית, וזאת כמשקל נגד לנוכחות הצרפתית , על מנת למצב את הקיסרות כבעלת החסות על האינטרסים הקתוליים ונציגות הכס הקדוש בארץ הקודש. המתחם נחנך על ידי הקיסר פרנץ יוזף בעת מסעו בארץ ישראל בסוף שנת 1869 ומשמש מאז כאכסניה לצליינים אוסטרים.

אנו עולים על גג המבנה (הכניסה לגג בתשלום) שממנו נוכל לצפות ולצלם את העיר העתיקה והר הבית מזוויות פחות שיגרתיות ופחות מוכרות. את כיפת הסלע שבהר הבית נוכל לצלם ממערב למזרח ואת הרובע היהודי מצפון מזרח לדרום מערב. כאן סיימנו את הסיור וחזרנו דרך הרובע הנוצרי אל שער יפו.



2 צפיות0 תגובות
bottom of page