top of page
  • תמונת הסופר/תYoav Armoni

וורשה הפולנית – העיר העתיקה

בטור זה ובטורים הבאים נטייל מעט בעיר וורשה ובאתרים ה"פולניים". האיזור המרתק הראשון הינו איזור העיר העתיקה של ורשה, שבו מספר אתרים מעניינים, הקשורים להיסטוריה ולתרבות הפולנית.

לפני שנתחיל, אי אפשר בלי כמה מילים על ההיסטוריה של וורשה.

וורשה (בפולנית Warszawa) היא בירת פולין מאז המאה ה- 16, למעט כ- 120 שנים בהן הייתה פולין מחולקת בין האימפריה הרוסית, פרוסיה והאימפריה האוסטרית. וורשה ממוקמת במרכז פולין, על גדות נהר הוויסלה והיא גם העיר הגדולה בפולין - בעיר מתגוררים כ- 1.85 מליון תושבים והיא העיר השמינית בגודלה באיחוד האירופי.

ורשה נוסדה ככפר קטן על גדות הויסלה אי שם במאה ה-9, וקיבלה זכויות של עיר 400 שנים מאוחר יותר. במהלך השנים תפסה העיר מקום חשוב במישור הלאומי, והחל מהמאה ה-15 החל להתכנס בה ה"סיים" - הפרלמנט הפולני. בשנת 1596, לאחר האיחוד בין פולין לליטא, העביר אליה מלך פולין, המלך זיגמונד ואזה ה-3 את מקום מושבו הקבוע והפך את וורשה לבירה המדינית במקומה של קרקוב. לקראת סוף מלחמת העולם השניה, באוגוסט 1944, פרץ בה המרד הפולני (Warsaw Uprising) ובמהלכו הופצצה העיר על ידי הגרמנים ללא אבחנה ונהרסה כמעט כליל. מאז הצטרפות פולין לאיחוד האירופי, התפתחה העיר לבירה רב -תרבותית מודרנית ולמרכז תרבותי, וכלכלי במרכז ומזרח אירופה.


אנדרטת מרד ורשה הפולני (Warsaw Uprising)

האנדרטה נמצאת בכיכר שליד בית המשפט העליון של פולין, ובמרחק הליכה קצר משער העיר העתיקה. האנדרטה עוצבה על ידי הפסל וינצ'י קוצ'מה והאדריכל יאצק בודן ונחנכה ב1 באוגוסט 1989, יום השנה ה -45 למרד ורשה.

המרד הפולני של וורשה (Warsaw Uprising) 1944 הינו אתוס מכונן בלאומיות הפולנית ולכן נקדיש לו כמה שורות.

יולי 1944, היחידות הראשונות של הצבא האדום, משחרר פולין מהכיבוש הגרמני, מגיעות לוויסלה. מפקדי המחתרת הלאומית הפולנית – ה"ארמיה קראיובה" רואים את כוחות הצבא האדום ומחליטים לפתוח במרד במטרה לשחרר את וורשה מהכיבוש הגרמני, ולרשום את השחרור כשחרור לאומי פולני. המרד הפולני בוורשה מתחיל ב- 1.8.1944 ונמשך חודשיים עד ל 2.10.1944. במרד משתתפים כ- 3,000 מורדים פולנים חמושים בנשק קל ומולם עשרות אלפי חיילים גרמניים חמושים ומאורגנים היטב. בשלב הראשון המורדים משחררים חלקים מוורשה ואף מצליחים להחזיק במספר רבעים בעיר, אך לאחר ארבעה ימים פתחו הגרמנים במתקפת נגד מלווה בהפצצה מאסיבית תוך הפעלת טרור המוני ושריפת בתים על יושביהם, ללא אבחנה. בה בעת הרוסים ניצבים בחיבוק ידיים על הגדה המזרחית של הויסלה, רואים את וורשה מופצצת מהאוויר ונשרפת, ואינם מסייעים בכהוא זה לפולנים המורדים.

הרוסים יודעים שה"ארמיה קאריובה" המובילה את המרד, היא בעלת אוריינטציה פולנית לאומנית ואנטי קומוניסטית ולכן מאפשרים לגרמנים להרוס את וורשה, ונכנסים לוורשה באיצטלה של משחררים אך למעשה ככובשים המשליטים על פולין משטר קומוניסטי.

במרד נהרגו קרוב ל-200 אלף אזרחים, בהם יהודים שנמלטו לצד הפולני בזמן מרד גטו וורשה. בנוסף, כמיליון אזרחים גורשו מוורשה למחנות ריכוז בפולין ובגרמניה. לאחר הכנעת המרד, הצבא הגרמני, שהיה בנסיגה, החריב 85% מהעיר בפקודת היטלר.


אנדרטת המורד הקטן (Mały Powstaniec)

בטרם ניכנס לעיר העתיקה, נפנה מזרחה ונלך לאורך חומת העיר העתיקה. לאחר כ-150 מ' נוכל להבחין באנדרטה של ילד חבוש קסדה וחמוש - אנדרטת המורד הקטן.

האנדרטה מנציחה את הנערים והנערות מתנועת הצופים אשר השתתפו במרד וורשה, בסיוע להקמת ביצורים ובסיוע ללוחמים ככוח רפואי והספקת מזון ותחמושת. הם שימשו כקשרים דרך תעלות הביוב וחילקו עיתוני מחתרת וכרזות, וכשהיה בכך צורך, אף לחמו ותקפו טנקים גרמניים עם בקבוקי תבערה.

האנדרטה תוכננה ב-1946 ע"י הפסל יז'י יארנושקייביץ' אך השלטונות הקומוניסטיים נתנו אישור להקימה רק ב-1983. במשך כ- 6 שנים זאת הייתה האנדרטה היחידה לזכר המרד הפולני של וורשה בשל השאיפה של המשטר הקומוניסטי לעצב זיכרון לאומי ללא איזכור הכוחות שאינם קומוניסטיים.


כיכר העיר העתיקה ופסל הסירנה

וורשה התפתחה מהאיזור המוכר כיום כ-"העיר העתיקה" (Stare Miasto) שבמרכזה כיכר השוק - הלב הפועם של העיר. קשה להאמין בכך, אך מכיוון שהעיר העתיקה של וורשה נחרבה לחלוטין במהלך דיכוי המרד הפולני, כיכר השוק והעיר העתיקה בה תשוטטו הינם משוחזרים. השחזור בוצע בהסתמך על צילומים וציורים מהעבר, וכמו כן תוכניות בניה ששרדו את המלחמה.

כיכר השוק ובניין העיריה הוקמו במאות ה- 15-16 ובכיכר העיר העתיקה התרכזו חיי המסחר, החיים החיים הפוליטיים ובה נערכו משפטים ונגזר דינם של הפושעים למיניהם.

העיר העתיקה היא מכלול של סמטאות צרות מוקפות בחומה כפולה, על חזית חלק מהבתים תוכלו לראות ציור שממנו ניתן ללמוד על עיסוקו של בעל הבית.

כיום, העיר העתיקה וכיכר השוק בפרט מלאות חיים וצבעוניות ותוכלו למצוא המון בתי קפה, אמני רחוב הנוהגים לתלות את יצירותיהם בכל פינה ומוכרים הפותחים דוכנים ובהם מתנות, מזכרות ועבודות יד.

במרכז הכיכר נמצאת הסירנה (בת הים) - סמלה של וורשה. סירנקה, לפי האגדה, אחראית על הקמתה של העיר. את סמל העיר ורשה תוכלו לראות בכל פינה, ועל כל חשמלית, מונית ואוטובוס בוורשה.

בשנת 1980 הכריז אונסק"ו על העיר העתיקה של וורשה כאתר מורשת תרבות עולמית.



איך מגיעים ?

אנדרטת מרד ורשה הפולני (Warsaw Uprising) - Krasinsky Square

אנדרטת המורד הקטן (Mały Powstaniec) - Podwale Street

כיכר העיר העתיקה ופסל הסירנה - Stare Miasto Rinek



18 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page