top of page
  • תמונת הסופר/תYoav Armoni

אילת שלא הכרתם – צילום טבע באילת

כולנו מכירים (טוב, לפחות רובנו) היטב את אילת, ולפחות מעריכים את עצמנו ככאלה. אז זהו, שכנראה לא באמת. אם נעשה סקר מהיר נגלה, כנראה, שעבור רובנו אילת זה שופינג, כנסים מקצועיים (והציניקנים יאמרו משמימים) ואולי, במקרה הטוב, קצת ים. מן הסתם, צילום ותצפית על ציפורים ובעלי כנף אינם כלולים במה שאנחנו חושבים על אילת.

האמת היא שזה די מוזר, בהתחשב בעובדה שאילת ממוקמת במרכז נתיב הנדידה של מאות מליוני ציפורים העוברים בשמיה של העיר פעמיים בשנה, בסתיו בעת הנדידה דרומה, למזרח אפריקה, ובאביב בעת החזרה ל"בית" הקבוע, אי שם במרכז או מזרח אירופה. להערכת מומחים, כמה מליוני ציפורים גם עוצרים באילת בכל שנה פעמיים לצורך מנוחה ו"תדלוק".

בהקשר הזה, יש לאילת המון להציע, הרבה מעבר לחויית השופינג או הכנסים (המקצועיים או המשמימים, הכל בעיני המתבונן). אילת היא גן עדן לצפרים ולצלמי נוף וטבע, ובפרט לצלמים האוהבים לצלם ציפורים.

בשבוע שעבר הייתי באילת לרגל כנס מקצועי, וכמובן שלא הרשיתי לעצמי לוותר על ההזדמנות (והחוויה) לצלם ציפורים ובעלי כנף שאילת מזמנת.



האתר הראשון שעליו אני רוצה להמליץ הוא פארק הצפרות.

הפארק הוקם אי שם בשנות ה-90 וכולל כיום שטח בהיקף כ-520 דונם. הפארק משמש הן כמרכז חינוכי והן כמרכז בינלאומי למחקר נדידת הציפורים. בשטח הפארק שתי בריכות מים מתוקים, סבך עשיר של צמחייה, מערכת שבילים וסככות תצפית. החלק הדרומי והמרכזי של הפארק נגיש לציבור הרחב והכניסה אליו אינה מוגבלת. החלק הצפוני של הפארק משמש למחקר, הוא אינו נגיש לציבור הרחב, ויש בו שני מסתורי תצפית המותאמים לצפרים וצלמים ומאפשרים שהיה מוסתרת של 2-3 צלמים בו זמנית בכל אחד מהמסתורים. הצפרים והצלמים במסתורי התצפית נמצאים בעמדה מאוד נמוכה (כמעט בגובה פני הקרקע) המאפשרת צילום ותצפית מזוית מאוד מעניינת.

לצורך צילום ציפורים יש לזכור שני דברים :

א. הציפורים אינן עובדות אצלנו. הן מאוד רגישות לקרבת בני אדם, לרעשים ולתנועות פתאומיות וחשודות ומבחינתן, נכון מאוד הכלל "אם יש ספק - אין ספק" ותוך שניה הן מתעופפות ואינן.

ב. ציפורים, כמו רוב בעלי חיים, אינן פעילות במהלך היום, פשוט להן חם מדי. הן מעדיפות את שעות הבוקר המוקדמות או שעות אחר הצהריים המאוחרות (שזה, בלי קשר לציפורים, השעות הנוחות והמתאימות לצילום בשל האור הרך יחסית).

על מנת לצלם או לצפות בציפורים בשטח המחקרי יש לתאם את הביקור מראש מול מינהלת הפארק בטלפון או במייל (ראו פרטים במסגרת), והדבר כרוך בתשלום של 100 ₪. כאשר מגיעים לפארק, נפגשים עם עובד הפארק המסיע את הצלם או הצפר ברכב הפארק למסתור התצפית, ובסיום הצילומים או התצפית מחזיר את הצלם בחזרה לאיזור הציבורי.



אתר צילום ציפורים נוסף הוא תצפית הפלמינגו בבריכות עברונה.

בוודאי תשאלו – פלמינגו ? בארץ ? מתברר שאכן יש פלמינגו בארץ ולא מדובר בדוגמיות. בבריכות עברונה, כ- 10 ק"מ מצפון לאילת מתארחת באופן די קבוע אוכלוסיה הכוללת 1000 – 400 מהעופות היפים והוורודים האלה.

הפלמינגוס המגיעים לארץ מקננים בעיקר בתורכיה וחלק קטן גם מדרום צרפת. הפלמינגוס מגיעים לאילת בסתיו, בדרכם למזרח אפריקה, בעיקר אתיופיה, ובאביב הם עושים את כל הדרך בחזרה, כ- 3,000 ק"מ בכל כיוון. הבריכות בעברונה בהן יש מי ים (לצורך הפקת מלח), הן מקום המנוחה המועדף עליהם במעוף הארוך ליעד. נציין במאמר מוסגר כי לעיתים די מזומנות ניתן למצוא פלמינגוס גם בבריכה הדרומית של פארק הצפרות אך מדובר בפרטים בודדים וגם זאת לא באופן קבוע.

את הצבע הורוד, המאפיין עופות יפהפיים אלה, מקבלים הפלמינגוס מהסרטנים, שהינם המזון המועדף אליהם ואשר בשרם מכיל בטא-קרוטן הצובע את נוצות הפלמינגו בורוד. בבריכות בעברונה הפלמינגוס מוצאים את סרטנית המלח, שמסתדרת היטב במים מלוחים (וכנראה פחות טוב עם הפלמינגוס, הזוללים מהם בכל פה).

שלא כמו בפארק הצפרות, תצפית הפלמינגו הינה תצפית גלויה ופתוחה (ראו צילום), המרוחקת יחסית מהבריכות ומהפלמינגוס, ולכן, על מנת להפיק צילומים איכותיים באתר זה מומלץ להשתמש בעדשות טלה-פוטו או במצלמות בעלות זום דיגיטלי משמעותי. הפלמינגוס מאוד רגישים לנוכחות בני אדם ומגיבים לכל ניסיון להתקרב אליהם בהתרחקות באופן מיידי.



איך מגיעים ?

פארק הצפרות

יוצאים מאילת צפונה ובכיכר השלישית פונים מזרחה (ימינה) בעקבות השילוט פארק הצפרות לכיוון מעבר הגבול ערבה. בכניסה למעבר הגבול ממשיכים דרומה (ימינה) ולאחר כ -700 מ' פונים עם השילוט מערבה (ימינה) בדרך עפר קצרה עד שער הפארק. (ב-waze – פארק הצפרות אילת).

תיאום צילום ממסתור באיזור המחקרי בטלפון :

050-7671290 או בדואר אלקטרוני ibrce.office@gmail.com אתר האינטרנט – www.eilatbirds.com

תצפית הפלמינגו

יוצאים מאילת צפונה ונוסעים כ-10 ק"מ. כ-2 ק"מ לאחר נקודת הביקורת יש שילוט מזרחה (ימינה) לבארות שרשרת ו-חוות עברונה.

פונים מזרחה (ימינה) בדרך עפר קצרה עד שמגיעים לכביש הערבה הישן כאשר מולכם מטע תמרים. פונים צפונה (שמאלה) ולאחר כק"מ נוסף שוב מזרחה (ימינה) בדרך עפר לכיוון בריכות עברונה, עד לסככת תצפית הפלמינגו. (ב-waze – תצפית הפלמינגו).


4 צפיות0 תגובות
bottom of page